Όταν έκλεψαν την Εθνική Πινακοθήκη.

Έργο του Πικάσο είναι ο ένας από τα τρία έργα τέχνης που εκλάπησαν από το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, στην Αθήνα. Πρόκειται για το "Γυναικείο Κεφάλι", έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1934 και τη δεκαετία του σαράντα την έκανε δώρο ένας Γαλλικός Σύλλογος στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το δεύτερο έργο που εκλάπη είναι του Ολλανδού Πιέτ Μόντριαν, ενώ έλειπε και ένα σχέδιο.

Και τα τρία έργα ήταν μέρος της έκθεσης "Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης".

Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ακόμα έργο τέχνης στο δάπεδο της Πινακοθήκης, το οποίο από ό,τι φαίνεται οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες μπήκαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας, παραβιάζοντας μπαλκονόπορτα στον ημιώροφο, την οποία έριξαν μαζί με την κάσα. 

Στη συνέχεια, έφτασαν στον χώρο που φυλάσσονταν τα έργα, απέσπασαν από το πλαίσιο τον καμβά δυο πινάκων. Επιχείρησαν να κλέψουν και τρίτο πίνακα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Σχετικά με το θέμα ασφαλειας του μουσείου η έκθεση αναφέρει, 

«Πρόβες» διάρρηξης με τον συναγερμό έκαναν οι δράστες της κλοπής τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, πριν προχωρήσουν στην κλοπή.

Επίσης τα συστήματα ασφαλείας της Πινακοθήκη  δεν είχαν ελεγχθεί από το 2000.

Αρκετές περιοχές του μουσείου ήταν εκτός της εμβέλειας των καμερών ασφαλείας. Ακόμη και αν κάποια από τις κάμερες που λειτουργούσαν είχαν πιάσει όλη την διάρρηξη, ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί τίποτα , διότι oi  ταινίες τους δεν είχαν αλλάξει -  δεν υπήρχαν χρήματα για καινούργια.

Το Σύστημα συναγερμού στην  Εθνική Πινακοθήκη ήταν επίσης λανθασμένο και επιρρεπείς σε ήχους αδικαιολόγητους, αναφέρει η έκθεση, κατηγορώντας το ως  αδρανές  ή απουσιάζαν μπαταρίες.

Οι φρουροί έπρεπε να χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, επειδή δεν είχαν τα ραδιόφωνα. Και ποτέ δεν είχαν λάβει καμία εργασία ειδικής εκπαίδευσης, αναφέρει η έκθεση.

 

Ένα χτύπημα που εκθέτει την Εθνική Πινακοθήκη καθώς το περιβόητο σύστημα φύλαξης των αριστουργημάτων που κατά καιρούς φιλοξενούνται στους χώρους της δεν λειτούργησε.

 

 

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 770

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 1036