Αλκο-κλειδαριές για μεθυσμένους οδηγούς


 

Υποχρεωτικές οι «αλκο-κλειδαριές» για Ολλανδούς που έχουν πιαστεί να οδηγούν μεθυσμένοι.

Άμστερνταμ
Συσκευές αλκοτέστ που μπλοκάρουν τις μηχανές οχημάτων εάν ο οδηγός έχει πιει θα πρέπει να εγκαθιστούν οι οδηγοί στην Ολλανδία που έχουν ήδη πιαστεί να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, από φέτος οι οδηγοί που πιάνονται να οδηγούν ενώ το αλκοόλ στον οργανισμό τους υπερβαίνει το 1,3 mg/dl (το εξαπλάσιο του κατώτατου ορίου για 0,2 mg/dl) θα πρέπει να εγκαθιστούν τις συσκευές στα οχήματά τους για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Η «αλκο-κλειδαριά» λειτουργεί ως εξής: Ο οδηγός πρέπει πρώτα να φυσήξει στη συσκευή μέτρησης για να ξεκλειδώσει τη μηχανή, διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνει σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εάν η ένδειξη είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, η μίζα «παγώνει» και το όχημα δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Ο μηχανισμός θα μένει αρχικά για δύο χρόνια στο όχημα, και εάν ο οδηγός «υποτροπιάσει» δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί για τα επόμενα έξι -στη χειρότερη περίπτωση, ο οδηγός θα χάνει και το δίπλωμα οδήγησης, σημειώνει το Reuters.

Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, «εγκαίρως» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια των οποίων παραδοσιακά διαπιστώνονται οι περισσότερες τέτοιες παραβάσεις.

Να πούμε πως η εταιρεία Volvo αποτελεί τον πρώτο κατασκευαστή που προσφέρει ειδικές «κλειδαριές ασφαλείας» κατά των μεθυσμένων οδηγών από το 2005. Τα εν λόγω συστήματα είναι ουσιαστικά συσκευές αλκοτέστ που συνδέονται με τη μίζα του οχήματος. Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας, ο οδηγός επιβάλλεται να φυσήξει στο ειδικό μηχάνημα και στην περίπτωση που ανιχνευθεί δείγμα αλκοόλ στην ανάσα του τότε δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει το όχημα.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί υποχρεωτικά σε όλα τα είδη οχημάτων καθώς θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία βασικός παράγοντας πρόκλησης τους είναι η μέθη.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σκανδιναβικής χώρας έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και περισσότερα από 20.000 λεωφορεία και φορτηγά που κινούνται στους δρόμους της Σουηδίας εφοδιάζονται με το συγκεκριμένο σύστημα.

 


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 770

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 1036