Διευρύνεται ο χάρτης της εγκληματικότητας


 

Ολο και πιο βίαιοι γίνονται οι δράστες, που χρησιμοποιούν πλέον όπλα χωρίς αναστολές

«Εκλεισε ήδη ένας χρόνος, αλλά το σκέφτομαι συνέχεια σαν ζωντανό εφιάλτη, είναι σαν να συνέβη μόλις χθες», λέει στην «Κ» η κ. Ευγενία Σακκά περιγράφοντας την εισβολή ληστών στο σπίτι της στον Αλιμο την ώρα που κοιμόταν. Την εμπειρία της κ. Σακκα έχουν βιώσει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες Ελληνες, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις τα συμβάντα είχαν τραγικό τέλος. Η κ. Σακκά επέζησε. «Οι ληστές μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα από ανασφάλιστο παράθυρο. Χτύπησαν εμένα και τον σύζυγό μου, μας απείλησαν με Καλάσνικοφ και μας έβαλαν μαχαίρι στον λαιμό. Στη συνέχεια άδειασαν κυριολεκτικά το σπίτι. Η ζωή μας όλη έχει αλλάξει ύστερα από εκείνη την ημέρα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το συναίσθημα και σας εύχομαι να μην το καταλάβετε ποτέ. Ο φόβος είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Ξοδέψαμε από τις οικονομίες μας πολλά χρήματα, βάλαμε πόρτες ασφαλείας και συναγερμούς. Και ακόμα φοβόμαστε, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δράστες έχουν συλληφθεί». Η ίδια συμπληρώνει ότι μαζί με την οικονομική κρίση το ζήτημα της ασφάλειας είναι πρωταρχικό. «Οι συγγενείς και οι φίλοι επηρεάστηκαν μετά το δικό μας συμβάν».

Το παραπάνω συμβάν καταγράφεται ως μία από τις περίπου 25.000(!) ληστείες που σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Τη διετία 2008 - 2009 (προ κρίσεως) σημειώθηκαν 8.000 ληστείες ανά την επικράτεια. Την αμέσως επόμενη διετία, δηλαδή τα έτη 2010-2011, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι ληστείες εκτινάχθηκαν στις 12.715. Τη διετία 2008 - 2009, καταγράφηκαν 140.500 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ τη διετία 2010 - 2011, καταγράφηκαν 188.000 τέτοια περιστατικά. Την ίδια διετία, διαπράχθηκαν 360 δολοφονίες, ενώ το διάστημα 2008 - 2009, 282 δολοφονίες. Το σκηνικό πολυεπίπεδης βίας, τα ακραία καθημερινά περιστατικά εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και τα κρούσματα αυτοδικίας και «αντεκδίκησης» αποτελούν άλλον ένα ισχυρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

«Φαίνεται ότι υπάρχει τάση να αυξάνεται η λεγόμενη εγκληματικότητα επιβίωσης. Αυτό, συγκυριακά με το ρεύμα αντικανονικής μετανάστευσης σε συνθήκες κρίσης και με το πρόβλημα απορρόφησης -ακόμα και σε μαύρες αγορές-, δημιουργούν αυξητική τάση», εξηγεί στην «Κ» ο εγκληματολόγος κ. Βασίλης Καρύδης. Παράλληλα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «ποιοτική αύξηση που αφορά την όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα στη διάπραξη των εγκλημάτων».

«Εχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε δολοφονίες ακόμα για ένα πορτοφόλι», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας και τονίζει ότι «τελευταία το έγκλημα εμφανίζει σημάδια αποκέντρωσης». Αφ' ενός οι ληστές αναζητούν πιο «πλούσιους στόχους» και προσανατολίζονται σε περιοχές όπως τα παραλιακά και τα βόρεια προάστια και αφ' ετέρου χτυπούν περιοχές έξω από την Αττική, εξαιτίας της μικρότερης αστυνόμευσης και μεγάλης πιθανότητας εύκολης διαφυγής. «Προσοχή», λέει ο ίδιος: «Οι ληστές εντοπίζουν ανοιχτά παράθυρα, παραβιάζουν πόρτες ή απλώς χτυπούν το κουδούνι εμφανιζόμενοι ως τεχνίτες. Στόχοι τους εκτός από τα σπίτια αποτελούν καταστήματα, φαρμακεία, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, περίπτερα. Οπουδήποτε μπορούν να βρουν έστω και ελάχιστα χρήματα». Και δεν διστάζουν να σκοτώσουν για ν' αρπάξουν μια τσάντα, όπως έκαναν στην περίπτωση του άτυχου φαρμακοποιού Σπύρου Πουκαμισά, ο οποίος δολοφονήθηκε στου Ρέντη την περασμένη Τετάρτη.

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της. Αυτό φαίνεται από τις συλλήψεις. Εχουμε δεκάδες συλλήψεις καθημερινά. Ληστείες συνέβαιναν και παλιότερα, αλλά δεν υπήρχε αυτή η άκριτη χρήση όπλων όπως σήμερα. Η αθρόα κυκλοφορία των όπλων και το γεγονός ότι οι κακοποιοί είναι πλέον απάνθρωποι δημιουργούν μείγμα εκρηκτικό», λέει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας.

«Υπάρχει αντίληψη στην κοινή γνώμη για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, ωστόσο η αντιεγκληματική πολιτική είναι κάτι πιο σύνθετο. Δεν αφορά μόνο την αστυνομία. Το ζήτημα είναι να σχεδιαστούν μεσοπρόθεσμες πολιτικές που θα στοχεύουν στην πρόληψη του εγκλήματος», συμπληρώνει ο κ. Καρύδης.


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 770

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/siamo/public_html/library/Zend/Locale/Format.php on line 1036